UFI & PCN

Alles over de UFI, PCN en Duty Holders

WHAT IS THE UFI CODE?

Vanaf januari 2021 krijgen alle gevaarlijke mengsels een extra code op het label: de UFI-code.

Dit is een alfanumerieke code, bestaande uit 16 karakters met een interne controlesleutel.

UFI staat voor Unique Formula Identifier. Deze code zorgt ervoor dat het mengsel in geval van een calamiteit snel ge√Įdentificeerd kan worden. In het huidige systeem blijkt dit in 40% (!) van de gevallen nog een probleem te zijn voor de Poison Centres.

Door middel van de UFI-code kan er snel en effectief worden gehandeld om direct de juiste hulp te kunnen verlenen, en de gevolgen van een calamiteit zoveel mogelijk te beperken.

De nieuwe PCN-portal: centrale aanmelding bij de Poison Centres

Om een product aan te melden bij de Europese Poison Centres, komt er 1 centrale portal. Via deze portal kan bij alle benodigde landen een aanmelding worden gedaan. Het format en de benodigde informatie wordt gelijk voor alle landen.

Voor een aanmelding via de nieuwe PCN-portal is naast een UFI-code ook een EuPCS-code nodig.

EuPCS staat voor European Product Categorisation System. Producten krijgen met behulp van dit systeem een code voor het voornaamste beoogde gebruik.

Duty Holders: wie doet wat?

Degene die een product op de markt zet, of beschikbaar maakt voor anderen, is Duty Holder voor het aanmaken van de UFI en voor de PCN-aanmelding.

Maar hoe zit dat nu als je iets maakt in opdracht van een ander? En wat als je Private label producten hebt, of te maken hebt met import of export?

Check dan zeker eens ons webinar, of de factsheet over dit onderwerp voor meer informatie.

Kom je er dan nog niet helemaal uit? Neem dan zeker even contact met ons op. Samen met onze experts bespreek je jouw specifieke situatie, en kom je erachter welke regels er voor jou wel of niet relevant zijn.

GRATIS 15 MINUTEN ADVIESGESPREK?